teisipäev, 26. august 2014

Pilved ja kõrvitsad

Kuna laste suvine priiuseaeg hakkab kohe lõppema, siis seadsin auto nina nädalavahetusel maale. Ikka selleks, et tuua oma energiast pakatav järeltulija koju kooliks valmistuma ja samas nautida suve viimaseid päevi. Ilm oli suhteliselt soe ja päikseline, taevas helesinine, valgete pilvetupsukestega nagu Navitrolla maalil.

Eelmises postituses mainisin, et flokside õisi sel aastal tabada ei õnnestunudki. Pean flokside visaduse ees mütsi maha võtma. Piisas nädala jooksul taevataadi heldest kastmisest ja floksid muutusid taas erksateks aia kaunistajateks. Mõni õnnestus mul enam-vähem pildile püüda. Enamik on neist ema aeda toodud vanaemade ja naabrite aedadest ning sordinimesid ei mäleta keegi.
Aedfloks Phlox paniculata   

Aedfloks Phlox paniculata  










           

Minu viimaste aastate lemmik gladioolide seas on olnud lõhnav gladiool oma õrna õie ja niiske ilmaga  leviva lõhnaga.
Lõhnav gladiool Gladiolus callianthus Marais, syn. Acidanthera bicolor


Tähkjas liatris Liatris spicata    
Esimest korda õitsev Sadeväljalt 2013 aasta Karla küla Lilleralli raames soetatud lihtlehine astilbe. Hilisem õitseja võrreldes teiste astilbedega. Võib-olla tingitud kevadisest ümberistutusest.
 Lihtlehine astilbe ´Sprite`
Astilbe simplicifolia


Talvisteks kuivseadete tegemiseks
Harilik õlelill Helichrysum bracteatum

 Päevakübarad, mõrsjalill, peiulill

 
 Gladioolid (Gladiolus x hybridus), kaeralilled (
Crocosmia x crocosmiiflora), taamal daaliad (Dahlia)

 Ei saa märkimata jätta ka valmivat saaki, mis on samuti aiapidaja päevi suve jooksul täitnud. Lisaks porganditele, kapsastele sibulatele, kartulitele on vanaema lastelaste sügisnäituste tarbeks ka ilukõrvitsaid kasvama pannud. Siin väike valik küpsevast saagist.
Paradiisiõunad
Ilukõrvits

Himaalaja jalglehe vilju võib ka tinglikult saagiks nimetada Podophyllum hexandrum

 Maalkäik lõppes loomulikult ahjusooja ja imeliselt lõhnava õunakoogi söömisega ning ja kotitäie värskete juur-ja aedviljade mahutamisega autosse.












Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar