laupäev, 8. august 2015

Suvesoe august

Kui puhkuse alguses tormasin ringi nagu kevadine vasikas, kes esimest korda karjamaale on lastud (no kõike oli ju vaja näha ja igale poole jõuda), siis nüüd olen võtnud veidi rahulikumalt. Esimese suvesooja nädala veetsin  maal marju korjates ja peenraid rohides. Vaarikad ja mustsõstrad said sügavkülma ning punased sõstrad mahlaks aurutatud. Kirsse oli tänavu vähe, ainult niisama söömiseks. Aga ega marjadega veel ühel poole ei ole. Oma järge on ootamas tikrid. Neid on meil punaseid, kollaseid, rohelisi ja karvaseid. Minu meelest on nad parajad põõsast söömise marjad, lähed muudkui mööda ja võtad peotäie ning kohe pistad suhu. Ema on veendumusel, et ikka sisse tuleb ka teha...

Juurviljamaal on täiesti arvestatavad kapsad, porganid, kartulid ja suvikõrvitsad juba, kuid kurkide ja tomatitega nii hästi pole. Kasvuhoonest küll pikka kurki juba saab, kuid avamaalt veel mitte. Tomateid on palju küljes, kuid valminuid veel ei ole.
Kui lõunapoolsed aiablogijad kirjutavad, et astilbed on õitsenud ja juba kärbivad neid, siis põhja pool on astilbed alles õitsemas ning kõik ei ole veel alustanudki. Täna panengi üles pilte astilbedest, et hiljem oleks meeles, mis olemas on. Nimesid nagu ikka neil ei ole, sest ema ei ole nimesid oluliseks pidanud ja saabunud on nad ikka vahetuste teel.


Tumeroosa, kõrgem, varasem õitseja:

Heleroosa, heleroheliste lehtedega, pikkade teravatipuliste õisikutega, kõrge:




Mannavahuroosa-kreemikate ümaramate ja täidlsemate õisikutega, tumedamate lehtedega, keskmise kõrgusega:

Ja kaks punast astilbet. Näevad suhetliselt sarnased välja, aga kuna nad on kõrvuti, siis on erinevus siiski näha. Mõlemad on suhteliselt madalad, tumedate lehtede ja tumepunaste õitega.
Esimene on natukene kõrgem ja õisikud on tervatipulisemad:

Teine punane on eelmisest natuke (u 5cm) madalam, lehed on tsipakese heledamad ning õisikud on ümaramad ja kuidagi täidlasemad:

Lisaks on veel kaks astilbet, mis veel ei õitse. Üks neist on astilbe ´Sprite´ ja veel üks nimetu, mis paistab esimese pildi taustal. Neist ma loomulikult ei taibanud pilti teha.


2 kommentaari:

  1. Kas nimega või nimeta, astilbe on ikka ilus :)

    VastaKustuta
  2. Mulle ka astilbed meeldivad, jagasin neile terve peenra jagu maad.

    VastaKustuta